Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν εν μέσω πτώχευσης των τραπεζών. Τι έπεται?

1
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν εν μέσω πτώχευσης των τραπεζών.  Τι έπεται?

Μετά από σταθερή αύξηση για περισσότερο από ένα μήνα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από καταθέσεις που προκάλεσε κρίση ρευστότητας σε περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ — και είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία Silicon Valley Bank και Τράπεζα υπογραφών. Τι να περιμένουμε όμως για την αγορά κατοικίας;

Παρατηρητές του κλάδου είπαν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι μειώσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα στηρίξουν τις τιμές των κατοικιών αλλά θα οδηγήσουν σε καλύτερες προοπτικές για την ανοιξιάτικη περίοδο.

Freddie Mac’s Η Έρευνα Πρωτογενούς Αγοράς Στεγαστικών δανείων έδειξε ότι το στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου 30 ετών στο 6,60% στις 16 Μαρτίου, μειωμένο κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το ίδιο ποσοστό ήταν στο 4,16% πριν από ένα χρόνο.

«Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται μετά από αύξηση μεγαλύτερη από μισή ποσοστιαία μονάδα σε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac, σε δήλωση. «Οι αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές ασκούν σημαντική καθοδική πίεση στα επιτόκια, κάτι που θα ωφελήσει τους δανειολήπτες βραχυπρόθεσμα».

Άλλοι δείκτες δείχνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ακόμη χαμηλότερα. Στο Στεγαστικά Νέα Καθημερινά, το 30ετές επιτόκιο στεγαστικών δανείων για τα συμβατικά δάνεια ήταν 6,54% το απόγευμα της Πέμπτης. Τα επιτόκια για δάνεια jumbo (άνω των $726.200) ήταν 6,15%.

Και οι δανειολήπτες εκμεταλλεύονται τα χαμηλότερα επιτόκια και κάνουν αίτηση για στεγαστικά δάνεια. ο Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών (MBA) ανέφερε ότι ο σύνθετος δείκτης στεγαστικών δανείων, ένα μέτρο όγκου αιτήσεων δανείου, αυξήθηκε κατά 6,5% για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαρτίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εν μέσω πτώσης των επιτοκίων που προκλήθηκε, εν μέρει, από ανησυχίες για την υγεία αρκετών ιδρυμάτων στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο Bob Broeksmit, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του MBA.

«Οι αναμενόμενες περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετα κέρδη στις εφαρμογές καθώς ξεκινά η εαρινή περίοδος αγοράς κατοικιών».

Τις επόμενες εβδομάδες

Nik Shah, Διευθύνων Σύμβουλος στο Home.LLC., εξηγεί ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίζουν τις αποδόσεις του δημοσίου βραχυπρόθεσμα. Οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω φόβων που προκαλούνται από κατάρρευση τραπεζών και το 10ετές γραμμάτιο του Δημοσίου έπεσε από σχεδόν 4% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε 3,4% στα μέσα της εβδομάδας. Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να πέφτουν, «η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών βελτιώνεται και υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών», είπε ο Shah.

Μια αυξανόμενη ομάδα παρατηρητών νομισματικής πολιτικής πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 21-22 Μαρτίου.

«Τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου υποδεικνύουν και τα δύο σε μια ακόμη καυτή, αν και βραδέως κρύα, οικονομία. Αν όλα τα άλλα είναι ίσα, αυτό πιθανότατα θα σήμαινε μια πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε η Hannah Jones, αναλυτής οικονομικής έρευνας στο Realtor.com, αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Ωστόσο, υπό το φως των τραπεζικών χρεοκοπιών της περασμένης εβδομάδας, η επιτροπή μπορεί να επιλέξει να παραμείνει συντηρητική για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην οικονομία».

Αναλυτές στο Goldman Sachs εκτιμούν ότι η πίεση στις μικρότερες τράπεζες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού, φέρνοντας μαζί της μια σταδιακή οπισθοδρόμηση της αμερικανικής οικονομίας κατά 25 έως 50 μονάδες βάσης το 2023. (Δύο μεσίτες στεγαστικών δανείων είπαν HousingWire ότι, μέχρι στιγμής, οι στεγαστικοί δανειστές δεν έχουν αυστηροποιήσει τους όρους δανεισμού.)

«Ο εμπειρικός μας κανόνας υπονοεί ότι αυτή η σταδιακή αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη που θα είχαν περίπου 25-50 μονάδες βάσης των αυξήσεων των επιτοκίων μέσω της επίδρασής τους στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που βασίζονται στην αγορά», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Η μακροπρόθεσμη

Ο Shah αναμένει από την Federal Reserve να αυξήσει αργά τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα, επειδή η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Κατά συνέπεια, οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

«Καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τους ρυθμούς, αν και αργά», δήλωσε ο Shah. «Η στέγαση συμβάλλει στο 45% του πληθωρισμού, ένα μερίδιο που αυξάνεται εδώ και μήνες. Έτσι, η Fed επιθυμεί την καταστροφή της ζήτησης για να δροσίσει την αγορά κατοικίας».

Εν τω μεταξύ, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων σταματήσουν μακροπρόθεσμα, η ζήτηση θα αυξηθεί γρήγορα, αλλά η προσφορά κατοικιών εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό. Τότε, «οι τιμές των κατοικιών θα εκτοξευθούν στα ύψη», είπε ο Shah.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar