Στεγαστικά δάνεια, δανειολήπτες αντιδρούν στο κλείσιμο τραπεζών

0
Στεγαστικά δάνεια, δανειολήπτες αντιδρούν στο κλείσιμο τραπεζών

ο Silicon Valley Bank και Τράπεζα υπογραφών Οι αποτυχίες που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον κλάδο των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, οι αγοραστές κατοικιών εκμεταλλεύτηκαν τη μείωση των επιτοκίων που προκλήθηκαν από την αναταραχή και έκαναν αίτηση για στεγαστικά δάνεια. Εν τω μεταξύ, οι στεγαστικοί δανειστές εξακολουθούν να προσπαθούν να ηρεμήσουν τους επενδυτές και τους επιχειρηματικούς εταίρους τους.

Η πρόσφατη κρίση επηρέασε τους αγοραστές κατοικιών με διαφορετικούς τρόπους. Μια πιθανή παύση στο της Federal Reserve Οι αυξήσεις επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να φέρουν τους δανειολήπτες στο περιθώριο πίσω στην αγορά, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, η αναταραχή μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τη δέσμευση για νέα στεγαστικά δάνεια.

„Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πάντα ένα πολύ απαραίτητο μέρος της αγοράς ενός σπιτιού και σίγουρα διαβάζοντας τα νέα σχετικά με την πιθανή έλλειψη πρόσβασης σε καταθέσεις που έχουν οι πελάτες σε αυτές τις δύο τράπεζες, οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν γι ‚αυτό“, δήλωσε ο James Deitch, ιδρυτής της Teraverde Management Advisors LLC, είπε. «Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ο καταναλωτής θα καθυστερήσει να αγοράσει ένα σπίτι απλώς και μόνο λόγω της αναταραχής που μπορεί να δει στη Silicon Valley και στο Signature».

Το τελευταίο Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών Η έρευνα (MBA) απέδειξε ότι ο Deitch είχε δίκιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύνθετος δείκτης στεγαστικών δανείων, ένα μέτρο όγκου αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια, αυξήθηκε 6,5% για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης αναχρηματοδότησης αυξήθηκε κατά 5% την ίδια περίοδο και ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αγορών αυξήθηκε κατά 7%.

Η έρευνα, που διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990, καλύπτει το 75% όλων των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια λιανικής κατοικίας στις ΗΠΑ.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι ανησυχίες της αγοράς για το κλείσιμο τραπεζών και το ενδεχόμενο ευρύτερων κυματισμών προκάλεσαν μια φυγή προς την ασφάλεια των ομολόγων του Δημοσίου», δήλωσε ο Joel Kan, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA. «Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει να ωθήσουν τη ζήτηση κατοικιών, η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς μπορεί να αναγκάσει τους αγοραστές να σταματήσουν τις αποφάσεις τους».

Η έρευνα MBA δείχνει ότι το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων ($726.200 ή λιγότερο) ήταν 6,71% την περασμένη εβδομάδα, από 6,79% της προηγούμενης εβδομάδας. Τα επιτόκια για τα υπόλοιπα δανείων (πάνω από $726.200) αυξήθηκαν από 6,49% σε 6,39% την ίδια περίοδο.

Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα αφού δεν είχε τη ρευστότητα για να πληρώσει για αναλήψεις πελατών. Ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία από την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008. Την αποτυχία της SVB ακολούθησε η Signature Bank, η οποία έκλεισε τις πόρτες της την Κυριακή. Επικαλούμενοι συστημικούς κινδύνους, οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την πρόσβαση των καταθετών σε όλα τα χρήματά τους και πρόσθετη χρηματοδότηση για τις τράπεζες την Κυριακή.

«Το Υπουργείο Οικονομικών πήρε τη σωστή απόφαση για τη σταθεροποίηση της αγοράς διασφαλίζοντας ότι οι καταθέτες είχαν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Οι καταθέτες δεν έκαναν τίποτα λάθος. θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Αυτή ήταν μια ευνοϊκή εξέλιξη», είπε ο Deitch.

Ηρεμώντας την αγορά

Με πολλά σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα, οι δύο κορυφαίοι δανειστές των ΗΠΑ, Εταιρείες πυραύλων και Ενωμένη χονδρική υποθήκη, ανακοίνωσε ότι δεν διατηρούν καταθέσεις μετρητών ή τίτλους στη Silicon Valley and Signature και δεν έχουν καμία επιχειρηματική σχέση ή άμεση έκθεση στις τράπεζες.

Όσον αφορά την ικανότητα χρηματοδότησής της, η Rocket είπε, «οι πάροχοι γραμμής αποθήκης της Εταιρείας είναι όλοι με μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες κέντρων χρημάτων ή θυγατρικές τους», σύμφωνα με μια κατάθεση 8k με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η UWM πρόσθεσε ότι το 90% της «χωρητικότητας γραμμής αποθήκης 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας είναι σε μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες κέντρων χρήματος ή στις θυγατρικές τους».

κύριε Κούπερ ανέφερε επίσης ότι οι εταιρικοί ανασφάλιστοι λογαριασμοί μετρητών της εταιρείας τηρούνται σε κέντρα χρήματος και σε παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες. Τα κεφάλαια των πελατών διατηρούνται σε λογαριασμούς ασφαλισμένων καταθέσεων σε ένα συνδυασμό κέντρων χρήματος και περιφερειακών τραπεζών, ανέφερε η εταιρεία.

«Ξεχωριστά, η Εταιρεία αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αύξησε τον δείκτη αντιστάθμισης στόχου για τη θέση αντιστάθμισης MSR στο 75% του καθαρού κινδύνου διάρκειας στο χαρτοφυλάκιό της MSR από 25% στο τέλος του 2022, με στόχος του μετριασμού του κινδύνου για το κεφάλαιο και την υλική λογιστική αξία σε ένα περιβάλλον με πτώση των επιτοκίων», ανέφερε η εταιρεία σε μια κατάθεση του Form 8K.

Mauro Guzzo, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος σε χρηματιστηριακή εταιρεία Guzzo & Co. είπε ότι δεν έχει δει τους δανειστές να αυστηροποιούν περαιτέρω τους όρους δανεισμού από την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guzzo, η κρίση των τραπεζών θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά με πιθανή μείωση των επιτοκίων.

«Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα», είπε ο Guzzo. «Η Fed θα χρειαστεί να πάρει μια δύσκολη απόφαση ανάμεσα στη συνέχιση της καταπολέμησης του πληθωρισμού ή αντί να μειώσει τα επιτόκια για να ηρεμήσει η αγορά».

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar