Πρώτη Δημοκρατία που θα σωθεί με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις

0
Πρώτη Δημοκρατία που θα σωθεί με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις

Μια ομάδα 11 αμερικανικών τραπεζών συμφώνησε να κάνει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο First Republic Bank για να αποφευχθεί μια άλλη πτώχευση περιφερειακής τράπεζας. Η σωτηρία έρχεται μετά Silvergate Bank, Silicon Valley Bank και Τράπεζα υπογραφών κατέρρευσε εν μέσω κρίσης ρευστότητας που προκλήθηκε από καταθέσεις.

«Σήμερα, 11 τράπεζες ανακοίνωσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic Bank. Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», η Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Janet L. Yellen, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve Jerome H. Powell, ο πρόεδρος της FDIC Martin J. Gruenberg και ο κ. Ο ελεγκτής του νομίσματος Michael J. Hsu δήλωσε σε κοινή δήλωση.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας – συμπεριλαμβανομένων η τράπεζα της Αμερικής, Citigroup, JPMorgan Chase και Wells Fargo θα κάνει ο καθένας μια ανασφάλιστη κατάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic, ανακοίνωσαν οι τράπεζες την Πέμπτη. Goldman Sachs και Μόργκαν Στάνλεϋ θα καταθέσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα. Εν τω μεταξύ, BNY Mellon, Τράπεζα PNC, State Street, Truist και Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα.

«Μετά τις εντολές της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, υπήρξαν εκροές ανασφάλιστων καταθέσεων σε μικρό αριθμό τραπεζών», ανέφερε ο όμιλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κοινή δήλωση. «Το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή πίστωση, άφθονη ρευστότητα, ισχυρά κεφάλαια και ισχυρή κερδοφορία. Τα πρόσφατα γεγονότα δεν έκαναν τίποτα για να το αλλάξει αυτό».

Η First Republic Bank είπε επίσης ότι το διοικητικό της συμβούλιο ανέστειλε το μέρισμα κοινών μετοχών.

«Η Τράπεζα επικεντρώνεται στη μείωση των δανείων της και στην αξιολόγηση της σύνθεσης και του μεγέθους του ισολογισμού της στο μέλλον. Σε συνέπεια με αυτή την εστίαση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάκαμψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να αναστείλει το μέρισμα κοινών μετοχών», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η First Republic, ο τέταρτος μεγαλύτερος μη πρακτορείος δανειστής τζάμπο στην Αμερική, εξερευνούσε μια πώληση ή μια εισροή κεφαλαίων, προσδοκώντας να προσελκύσει μεγαλύτερους αντιπάλους, Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, η περιφερειακή τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια ανακοίνωσε νέα πρόσβαση σε κεφάλαια από το Federal Reserve Τράπεζα και JPMorgan Chase & Co. τη Δευτέρα, διαθέτοντας 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δανεισμός της First Republic από τη Fed αυξήθηκε από 20 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, οι βραχυπρόθεσμοι δανεισμοί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στεγαστικού δανείου έχουν αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 9 Μαρτίου.

Η τράπεζα είπε επίσης ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις παρέμειναν σταθερές από τις 8 Μαρτίου, αλλά οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.

Ωστόσο, την Τετάρτη, S&P και Αξιολογήσεις Fitch υποβάθμισε την τράπεζα σε «σκουπίδια». Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ανέφεραν ότι οι καταθέσεις της First Republic επικεντρώνονται σε πλούσιους πελάτες που είναι ανασφάλιστοι και λιγότερο κολλητοί σε περιόδους άγχους. Επιπλέον, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας συγκεντρώνεται σε δημοτικούς τίτλους, περιουσιακά στοιχεία που έχουν πιστωτική ποιότητα αλλά είναι σχετικά μη ρευστοποιήσιμα σε σύγκριση με τίτλους ομολόγου και πρακτορείου των ΗΠΑ.

Από τις 15 Μαρτίου 2023, η First Republic είχε ταμειακή θέση περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η τράπεζα σε δελτίο τύπου. Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ανασφάλιστες καταθέσεις από τις 11 τράπεζες με αρχική διάρκεια 120 ημερών με επιτόκια της αγοράς.

Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στις 34,25 $ την Πέμπτη, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10%. Διαπραγματεύτηκε με πτώση 13% τις μετά τις ώρες.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar