Με μικρό ανταγωνισμό, οι οικοδόμοι αισθάνονται καλύτερα

0
Με μικρό ανταγωνισμό, οι οικοδόμοι αισθάνονται καλύτερα

Παρά το ασταθές περιβάλλον των επιτοκίων στεγαστικών δανείων και τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών συνεχίζει να αυξάνεται αργά, σύμφωνα με την National Association of Home Builders (NAHB)/Δείκτης Wells Fargo Housing Market (HMI) κανω ΑΝΑΦΟΡΑ, κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Τον Μάρτιο, το συναίσθημα των κατασκευαστών κατοικιών στην αγορά για νεόδμητες μονοκατοικίες αυξήθηκε δύο μονάδες από την μέτρηση του Φεβρουαρίου, σε τιμή δείκτη 44. Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας αυξήσεων μετά από ένα έτος μειώσεων.

Η έκθεση NAHB/HMI βασίζεται σε μια μηνιαία έρευνα των μελών της NAHB, στην οποία οι κατασκευαστές κατοικιών καλούνται να βαθμολογήσουν τόσο τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς για την πώληση νέων κατοικιών όσο και τις αναμενόμενες συνθήκες για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς και την κίνηση των υποψήφιων αγοραστών νέων σπίτια. Οι βαθμολογίες για κάθε στοιχείο της έρευνας εμπιστοσύνης κατασκευαστών κατοικιών χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τον υπολογισμό ενός δείκτη, με οποιονδήποτε αριθμό μεγαλύτερο από 50 υποδηλώνει ότι περισσότεροι κατασκευαστές σπιτιού θεωρούν τις συνθήκες ως ευνοϊκές από ό,τι όχι.

Το NAHB αποδίδει την αύξηση στην έλλειψη υπάρχον οικιακό απόθεμα μετατόπιση της ζήτησης στη νέα εγχώρια αγορά. (Η υπάρχουσα αγορά πωλήσεων κατοικιών είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα νέα σπίτια.)

«Ακόμη και καθώς οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επίμονα υψηλά κόστη κατασκευής και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού υλικών, συνεχίζουν να αναφέρουν ισχυρή περιορισμένη ζήτηση καθώς οι αγοραστές περιμένουν πτώση των επιτοκίων και στρέφονται περισσότερο στη νέα εγχώρια αγορά λόγω έλλειψης υπαρχόντων απογραφής», είπε η Alicia Huey, η πρόεδρος του NAHB, σε μια δήλωση.

Τρεις άλλοι δείκτες που παρακολουθήθηκαν από το NAHB είχαν μικτά αποτελέσματα τον Μάρτιο. Ο δείκτης μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών πωλήσεων αυξήθηκε στις 49, σημειώνοντας αύξηση δύο μονάδων σε σχέση με τον μήνα. Το στοιχείο που αναλύει τις προσδοκίες πωλήσεων για τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ένδειξη 41 και ο δείκτης που απεικονίζει την κίνηση των υποψήφιων αγοραστών αυξήθηκε τρεις μονάδες από τον Φεβρουάριο σε 31. Αυτή είναι η ισχυρότερη ένδειξη του δείκτη επισκεψιμότητας από τον Σεπτέμβριο του 2022 .

«Δεδομένων των πρόσφατων ανησυχιών για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και της αστάθειας των επιτοκίων, οι κατασκευαστές είναι εξαιρετικά αβέβαιοι για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές», δήλωσε ο Huey.

Αν και τα επιτόκια έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, η οικονομική προσιτότητα παραμένει ανησυχία για τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές κατοικιών που θέλουν να αποκτήσουν γη.

«Ενώ η πίεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει πρόσφατα μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, γεγονός που θα βοηθήσει τη ζήτηση κατοικιών τις επόμενες εβδομάδες, το κόστος και η διαθεσιμότητα του αποθέματος κατοικιών παραμένει κρίσιμος περιορισμός για τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών», δήλωσε ο Robert Dietz, επικεφαλής οικονομολόγος του NAHB. σε δήλωση. «Για παράδειγμα, το 40% των κατασκευαστών στην έρευνά μας για το HMI Μαρτίου αναφέρουν επί του παρόντος τη διαθεσιμότητα της παρτίδας ως κακή. Και μια επακόλουθη επίδραση της πίεσης στις περιφερειακές τράπεζες, καθώς και συνεχίστηκε Federal Reserve Η αυστηροποίηση, θα είναι περαιτέρω περιορισμοί για τα δάνεια απόκτησης, ανάπτυξης και κατασκευής (AD&C) για κατασκευαστές σε όλη τη χώρα. Όταν οι όροι δανείου AD&C είναι αυστηροί, το απόθεμα της παρτίδας περιορίζεται και προσθέτει ένα επιπλέον εμπόδιο στην οικονομική προσιτότητα των κατοικιών».

Περιφερειακά, οι κινητοί μέσοι όροι τριών μηνών για το HMI αυξήθηκαν και στις τέσσερις περιοχές, με τη Δύση να κερδίζει τέσσερις μονάδες σε ένδειξη 34, τη Νότια να αυξάνεται πέντε μονάδες σε 45, τη Βορειοανατολική να προσθέτει πέντε μονάδες για μέτρηση 42 και τη Μεσοδυτική να αυξάνεται ένας βαθμός για ανάγνωση 34.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar