Η FHFA καθυστερεί την εφαρμογή του τέλους LLPA DTI

0
Η FHFA καθυστερεί την εφαρμογή του τέλους LLPA DTI

Μετά από μια χορωδία παραπόνων από τον κλάδο των στεγαστικών δανείων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγασης (FHFA) την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή μιας νέας και αμφιλεγόμενης προκαταβολής για Φάνι Μέι και Φρέντι Μακ δανειολήπτες με υψηλότερους δείκτες χρέους προς εισόδημα.

Η προκαταβολή τιμολόγησης για τους δείκτες DTI ύψους 40% ή περισσότερο – μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς αλλαγών στα πλέγματα τιμολόγησης των Επιχειρήσεων – είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2023.

«Η FHFA αποφάσισε να καθυστερήσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της προμήθειας βάσει αναλογίας DTI κατά τρεις μήνες έως την 1η Αυγούστου 2023, για να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους δανειστές ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να χρησιμοποιήσουν το τέλος», δήλωσε η διευθύντρια της FHFA, Sandra Thompson. δήλωση την Τετάρτη. «Επιπλέον, οι δανειστές δεν θα υπόκεινται σε προσαρμογές τιμών μετά την αγορά που σχετίζονται με αυτήν την προμήθεια βάσει του δείκτη DTI για δάνεια που αποκτήθηκαν από τις Επιχειρήσεις μεταξύ 1ης Αυγούστου 2023 και 31 Δεκεμβρίου 2023».

Τον Ιανουάριο, το FHFA έκανε μια σειρά αλλαγών στα τέλη LLPA με ένα ανανεωμένο LLPA μήτρα που διαφοροποιεί την τιμολόγηση ανά σκοπό δανείου, με πλέγματα για δάνεια αγοράς, δάνεια περιορισμένης εξαργύρωσης, δάνεια αναχρηματοδότησης με εξαργύρωση. Τέτοιες αλλαγές προκάλεσαν την απώθηση από το Εθνική Ένωση Μεσιτών και το Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών ότι θα μπορούσε να βλάψει τους αγοραστές κατοικιών μεσαίου πλούτου και να αυξήσει τη συνολική τιμολόγηση.

Κανένα τέλος δεν προκάλεσε ισχυρότερη ανταπόκριση από τη νέα απαίτηση DTI. Οι δανειστές υποστήριξαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πραγματικό εισόδημα ενός δανειολήπτη προτού τα επιτόκια έπρεπε να κλειδωθούν και το χρονοδιάγραμμα δεν τους επέτρεπε να αλλάξουν τους όρους του δανείου εάν έρθουν νέες πληροφορίες αργότερα στη διαδικασία.

«Ο χρονισμός αυτών των αλλαγών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένου ότι οι τρέχουσες ακραίες συνθήκες της αγοράς κατοικίας καθιστούν ήδη την προσιτή τιμή πρόκληση και την περίοδο αιχμής της αγοράς κατοικίας που πλησιάζει γρήγορα», δήλωσε ο Bob Broeksmit, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του MBA. γράμμα εστάλη στη διευθύντρια του FHFA Sandra Thompson τον περασμένο μήνα.

Άλλες αλλαγές στο LLPA καθιστούν μόνιμες μειωμένες ή καταργημένες προμήθειες για όσους αγοράζουν σπίτι για πρώτη φορά καθώς και για δανειολήπτες με χαμηλά και μέτρια εισοδήματα. Οι δανειολήπτες με χαμηλότερα πιστωτικά σκορ αλλά ισχυρές προκαταβολές τα πηγαίνουν καλύτερα με τα νέα δίκτυα τιμολόγησης.

Εκτός από το νέο τέλος DTI, οι επικριτές στον κλάδο των στεγαστικών δανείων παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις προμήθειες LLPA για τα περισσότερα δάνεια «εξαργύρωσης». Οι επενδυτές θα πληρώσουν επίσης υψηλότερες προμήθειες, σύμφωνα με τη νέα μήτρα τιμολόγησης. Ο δανειολήπτης στη μέση της οδού πρόκειται επίσης να καλύψει υψηλότερες χρεώσεις. Με το FHFA να δημιουργεί νέες ζώνες για δανειολήπτες στα υψηλότερα επίπεδα, οι δανειολήπτες με σκορ FICO μεταξύ 720-739 και 740-759 θα πληρώσουν περισσότερα σε τέλη LLPA — μερικές φορές χιλιάδες δολάρια περισσότερα.

Την Τετάρτη, το Ένωση δανειστών κατοικιών κοινότηταςπου αντιπροσωπεύει τους μικρότερους δανειστές, είπε ότι ο Thompson έκανε το σωστό καθυστέρησε την εφαρμογή του κανόνα DTI, του μεγαλύτερου φαινομένου του κλάδου.

«Αυτή η καθυστέρηση θα δώσει στα IMB περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στις επιπλοκές που δημιουργούνται από αυτή τη διαφορά τιμολόγησης DTI και συνεχίζουμε να καλούμε την FHFA να επανεξετάσει αυτήν την αύξηση των χρεώσεων», δήλωσε ο Scott Olson, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, σε δήλωση.

Ωστόσο, ο Olson είπε ότι η FHFA θα πρέπει να εξετάσει την πλήρη κατάργηση του τέλους DTI.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar