Η «τράπεζα γέφυρας» της Silicon Valley ξαναρχίζει τη δημιουργία ενυπόθηκων δανείων

1
Η «τράπεζα γέφυρας» της Silicon Valley ξαναρχίζει τη δημιουργία ενυπόθηκων δανείων

Silicon Valley Bank επανέλαβε την έναρξη των ενυπόθηκων δανείων την Τρίτη μέσω της νεοσύστατης «τράπεζας γέφυρας» – μόλις τέσσερις ημέρες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια κατέλαβαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και διόρισαν τον Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως παραλήπτες, δήλωσαν τραπεζικοί υπάλληλοι.

«Είμαστε ακόμη ανοιχτοί για επιχειρήσεις και η ομάδα μου εξακολουθεί να εργάζεται μαζί μεταφέροντας τα στεγαστικά δάνεια μέσω του αγωγού μας», δήλωσε η Σούζι Πόρτερ, διευθύντρια στεγαστικών εργασιών στην SVB, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.

Την Παρασκευή, η 40χρονη εμπορική τράπεζα που είχε εμπλακεί στην τεχνολογική κοινότητα κατέρρευσε εν μέσω καταθέσεων που προκάλεσε κρίση ρευστότητας, η οποία πυροδότησε την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η FDIC μετέφερε όλες τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην SVB σε μια «τράπεζα γέφυρας» που ονομάζεται Silicon Valley Bridge Bank, NA. Η νέα οντότητα δήλωσε ότι οι καταθέτες έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους και ότι οι νέες και οι υπάρχουσες καταθέσεις προστατεύονται.

Την Τρίτη, ο πρόσφατα διορισμένος διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Μαϊόπουλος, δήλωσε σε δήλωσή του ότι η Silicon Valley Bridge Bank, NA είναι ανοιχτή για τις δραστηριότητές της.

«Δίνουμε νέα δάνεια και τιμούμε πλήρως τις υπάρχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις», είπε.

Μαγιόπουλος, πρώην Φάνι Μέι Διευθύνων Σύμβουλος και Μείγμα πρόεδρος, είναι βετεράνος της διαχείρισης κρίσεων και των στεγαστικών δανείων. Εντάχθηκε στην Fannie Mae στον απόηχο της οικονομικής κρίσης το 2008-2009 και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος από το 2012 έως το 2018.

Ο Μαγιόπουλος παραιτήθηκε για να ενταχθεί στην startup λογισμικού στεγαστικών δανείων Blend το 2019. Τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι ήταν αποχωρώντας από τον ρόλο του ως προέδρου της Blend, η οποία έχει δυσκολευτεί οικονομικά σε μια πτωτική αγορά στεγαστικών δανείων.

Ο Μαγιόπουλος, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής συστημικής εξυγίανσης της FDIC για περισσότερα από δύο χρόνια, θα ηγηθεί του SVB, ενός ιδρύματος με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η SVB λειτούργησε ως δανειστής χαρτοφυλακίου στον στεγαστικό χώρο κατοικιών, διατηρώντας δάνεια στον ισολογισμό της και δεν τα πουλούσε στη δευτερογενή αγορά. Αυτή η δομή επιτρέπει στην τράπεζα να προσφέρει στους πελάτες «κοινή λογική αναδοχή και να παρέχει πιο ευκίνητες προεπιλογές, εγκρίσεις και κλείσιμο», έγραψε η τράπεζα στον ιστότοπό της.

Η SVB εστιάζει σε δάνεια jumbo (πάνω από 726.200 $), τα οποία έχουν χαμηλότερα επιτόκια, για πρωτοβάθμια και δευτερεύουσα κατοικία. Στεγαστικά Νέα Καθημερινά έδειξε τα μέσα 30ετών επιτόκια στεγαστικών δανείων στο 6,15% το απόγευμα της Τετάρτης, έναντι 6,55% για τα συμβατικά δάνεια.

Ο όγκος δημιουργίας στεγαστικών δανείων της SVB έφτασε τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12 μήνες, μέσω 30 ενεργών υπαλλήλων δανείων και 20 υποκαταστημάτων, σύμφωνα με την τεχνολογική πλατφόρμα στεγαστικών δανείων Modex. Συνολικά, το 76,6% της παραγωγής ήταν συμβατικά δάνεια και το 49% από δάνεια αγοράς. Το μέσο στεγαστικό δάνειο της εταιρείας ήταν περίπου 1,45 εκατομμύρια δολάρια και η συντριπτική πλειοψηφία του όγκου προέλευσής της βρίσκεται στην Καλιφόρνια.

Μία από τις πρώτες αποστολές του Mayopoulos είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πελατών στην SVB μετά την αναταραχή των τελευταίων ημερών. Η πρώην εκτελεστική ομάδα της τράπεζας – η οποία απολύθηκε κατά την εξαγορά της κυβέρνησης – απέτυχε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία για να εξασφαλίσει τις αναλήψεις των πελατών. Πήραν ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαθέσιμων προς πώληση τίτλων που προκάλεσαν τεράστιες εκροές καταθέσεων.

Η SVB είχε χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε χρεόγραφα 120,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 31 Δεκεμβρίου 2022, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών και περίπου 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους που έχουν εκδοθεί από πρακτορείο, σύμφωνα με προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρινίσματα. Μεγάλο μέρος αυτού του χαρτοφυλακίου MBS αφορούσε χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και χαρακτηρίστηκε ως «κρατούμενο μέχρι τη λήξη».

Η SVB ειδικεύεται στις τραπεζικές συναλλαγές για νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοδοτώντας σχεδόν τις μισές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

«Το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το μέλλον αυτού του ιδρύματος είναι να μας βοηθήσετε να ξαναχτίσουμε την καταθετική μας βάση, τόσο αφήνοντας καταθέσεις στη Silicon Valley Bridge Bank όσο και μεταφέροντας πίσω καταθέσεις που είχαν απομείνει τις τελευταίες μέρες», είπε ο Μαϊόπουλος σε δήλωση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar