Η στέγαση αρχίζει να αυξάνεται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των αγοραστών

0
Η στέγαση αρχίζει να αυξάνεται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των αγοραστών

Αφού υποχώρησαν στην αρχή του έτους, οι κατασκευαστές κατοικιών επανήλθαν τον Φεβρουάριο, καθώς η ζήτηση κατοικιών και η εμπιστοσύνη των οικοδόμων παρουσίαζαν ανοδική τάση.

Τα σπίτια ξεκίνησαν με εκτιμώμενο ετήσιο ρυθμό 1,45 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο, αύξηση 9,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με κανω ΑΝΑΦΟΡΑ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από την Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (HUD).

Παρά την αύξηση από μήνα σε μήνα, οι εκκινήσεις στέγασης εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 18,4% σε ετήσια βάση, χάρη στον ετήσιο ρυθμό που αρχίζει να πέφτει στις 830.000 μονάδες για μονοκατοικίες, σημειώνοντας μείωση 31,6% σε ετήσια βάση.

«Ο ρυθμός της νέας κατασκευής είχε επιταχυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2022 ξεκίνησαν συνολικά 1,55 εκατομμύρια νέες οικιστικές μονάδες, κάτι που είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο ετήσιο νέο ξεκίνημα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», δήλωσε η Lisa Sturtevant, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bright MLS, είπε σε δήλωση. «Ωστόσο, ο όγκος των νέων κατοικιών που κατασκευάζονται εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης και τη συγκράτηση των υψηλών τιμών».

Σε αντίθεση με τον περασμένο μήνα, οι ενάρξεις στέγασης για πολλές οικογένειες αυξήθηκαν τόσο από μήνα σε μήνα όσο και από έτος σε έτος, αυξάνοντας κατά 24,1% και 14,3%, αντίστοιχα, με ρυθμό 608.000.

Καθώς ο ρυθμός έναρξης της στέγασης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, αυξήθηκε και ο ρυθμός ολοκλήρωσης, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 12,2% σε μήνα και 12,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1,557 εκατομμύρια. Αν και ο ρυθμός ολοκλήρωσης μιας οικογένειας αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με έναν μήνα πριν, ο ρυθμός των 1,037 εκατομμυρίων εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 3,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ο ρυθμός ολοκλήρωσης πολλών οικογενειών (509.000), από την άλλη πλευρά, σημείωσε τεράστιες αυξήσεις τόσο από μήνα σε μήνα όσο και από έτος σε έτος, στο 44,6% και 72,0%, αντίστοιχα.

«Οι αποπερατώσεις έχουν ξεπεράσει τις εκκινήσεις από τον Ιούλιο του 2022 και αυτό πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί πτωτική πίεση στον αριθμό των μονοκατοικιών υπό κατασκευή. Οι οικοδόμοι μπορεί να επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων έργων, αντί να ξεκινήσουν νέα», Odeta Kushi, Ο πρώτος Αμερικανός αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος, ανέφερε σε δήλωση. «Καθώς το απόθεμα των νέων, ολοκληρωμένων κατοικιών αυξάνεται, θα προσφέρει κάποια αναγκαία ανακούφιση σε μια αγορά που λιμοκτονεί από την προσφορά και θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές των νέων κατοικιών».

Αν και το συναίσθημα των κατασκευαστών κατοικιών στις προσδοκίες πωλήσεων για τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκε ελαφρά τον πιο πρόσφατο National Association of Home Builders (NAHB)/Δείκτης Wells Fargo Housing Market (HMI) κανω ΑΝΑΦΟΡΑ, Οι οικοδομικές άδειες αρχίζουν να έχουν ανοδική τάση, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση. Τον Φεβρουάριο, οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν με εκτιμώμενο ετήσιο ρυθμό 1,524 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 13,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 17,9% σε ετήσια βάση.

«Οι άδειες στέγασης για μια οικογένεια, ένας κορυφαίος δείκτης μελλοντικών εκκινήσεων, αυξήθηκαν επίσης κατά 7,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Kushi. «Η άνοδος στις άδειες στέγασης για μονοκατοικία και που ξεκινά ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη αύξηση του αισθήματος των κατασκευαστών κατοικιών».

Παρά αυτή την άνοδο, οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι απλώς προσεκτικά αισιόδοξοι χάρη στο ασταθές περιβάλλον των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και το στρες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Εάν τα επιτόκια μειωθούν, οι κατασκευαστές κατοικιών θα μπορούσαν να βρουν ευκολότερο να χρηματοδοτήσουν νέα έργα. Αλλά υπάρχουν και άλλες προκλήσεις», είπε ο Sturtevant. «Οι τράπεζες, και ιδιαίτερα οι περιφερειακές τράπεζες, δέχθηκαν πιέσεις μετά την πρόσφατη κατάρρευση Silicon Valley Bank και Τράπεζα υπογραφών. Οι κατασκευαστές κατοικιών συχνά εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση από αυτές τις περιφερειακές τράπεζες. Η αστάθεια ή άλλες διαταραχές στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να μειώσουν την οικοδομική δραστηριότητα αυτή την άνοιξη, όπως ακριβώς θέλουν οι κατασκευαστές κατοικιών να αυξηθούν».

Περιφερειακά, οι εκκινήσεις κατοικιών αυξάνονταν από μήνα σε μήνα στο Νότο (2,2%), στις Μεσοδυτικές (70,3%) και στη Δύση (16,8%), αλλά μειώθηκαν κατά 16,5% στα βορειοανατολικά. Σε ετήσια βάση, οι εκκινήσεις κατοικιών για κατασκευαστές κατοικιών μειώθηκαν σε όλες τις περιφέρειες, με τις Βορειοανατολικές χώρες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στο 20,9%.

Η αύξηση στις εκκινήσεις κατοικιών αντανακλάται στις προοπτικές κατασκευής κατοικιών που καταγράφεται στο Έκθεση BTIG/HomeSphere State of the Industry.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% των κατασκευαστών σημείωσε ετήσια μείωση στις πωλήσεις τον περασμένο μήνα, από 54% τον Ιανουάριο. Παρά την ετήσια μείωση των παραγγελιών κατά 51%, οι κατασκευαστές ανέφεραν και πάλι μια ελαφρά βελτίωση στην απόδοση σε σχέση με τις προσδοκίες, με το 27% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι οι πωλήσεις ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες και το 21% να αναφέρει ότι οι πωλήσεις ήταν χειρότερες από τις αναμενόμενες. Αυτές οι μετρήσεις βελτιώθηκαν από 21% και 38%, αντίστοιχα, τον Ιανουάριο.

Η μελέτη BTIG/HomeSphere είναι μια ηλεκτρονική έρευνα σε περίπου 50-100 μικρού έως μεσαίου μεγέθους κατασκευαστές κατοικιών που πωλούν, κατά μέσο όρο, 50-100 σπίτια ετησίως σε όλη τη χώρα. Τον Φεβρουάριο, η έρευνα είχε 98 ερωτηθέντες.

Ενώ οι πωλήσεις βελτιώνονται, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κίνητρα για να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα, ωστόσο το 27% των κατασκευαστών ανέφερε ότι αύξησαν κάποιες, τις περισσότερες ή όλες τις βασικές τιμές τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, το 23% των κατασκευαστών ανέφερε αύξηση ορισμένων, των περισσότερων ή όλων των κινήτρων, από 30% πριν από έναν μήνα.

«Αν και εξακολουθούν να είναι υποτονικές, οι επιχειρηματικές συνθήκες δείχνουν κάποια σαφή σημάδια βελτίωσης καθώς ξεκινάμε την εαρινή σεζόν πωλήσεων», δήλωσε ο Carl Reichardt, αναλυτής της BTIG, σε δήλωση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar